Сънят, гладът и едно пътешествие обратно към природата

Въпреки научно-технологическия прогрес на човешката цивилизация, много от загадките на човешкото тяло остават неразгадани. Едва в последните десителетия се натрупаха някои данни, насочващи ни да търсим изгубените факти обратно при първопричината за всяко –  майката природа. Последно обсъжданата хипотеза е че мозъчната тъкан вероятно използва времето на сън за пречистване от ненужни елементи, включително вредни молекули асоциирани с болест на Алцхаймер(т.нар. амилоидни плаки). Оказва се, е по време на сън се активира високо специализирана пречистваща система с участието на невроглиалните клетки (помощните клетки на нервната система). Дълбокият сън действа като „прахосмукачка”, освобождаваща мозъка от токсични субстанции.

Нека се насочим към още една истина от живота. Още от малки ни приучват да ядем, за да бъдем здрави и силни и да пораснем много.Нека обаче не забравяме другата страна на медала – ендогенното хранене. Храната на тялото идва не само отвън (говорим за вилицата и ножа), но и отвътре – тоест, то разгражда вътрешни вещества и ги превръща отново в храна, а елементите, които категорично не могат да бъдат изпозвани градивно биват изведени от организма с помощта на отделителните органи. Вътрешното разграждане и „рециклиране” на клетки, тъкани и веществата представлява половината от нашето хранене. Нека не забравяме, че животът във всеки един от нас представлява един баланс между изграждане и разграждане – анаболизъм и катаболизъм, и те вървят ръка за ръка! Гладуването отключва механизма на ендогенното хранене. И позволяват на организма да набави нужното му „отвътре”, и в процеса да се освободи от натрупания „боклук”. Ендогенното хранене е неизменна част от самовъзстановяването на организма.

Позволете на тялото си да е здраво ! Това е цикълът на живота, а съвременната медицина и науката изобщо са се отдалечили от простите истини, търсейки отговори в пределите на, според тях, по-висши  нива и „инстанции”. Те никога няма да намерят верните отговори, защото търсенето на неправилни места води до задаване на грешните въпроси.

Коментирай