В съвременното общество на трапезата се предлага почти винаги осолена храна. Защо? Защото неосолената храна е „безвкусна” – термичната обработка дестабилизира солите на продуктите. В стремежа си да изпитаме удоволствие от акта на хранене, а не единствено да задоволим физиологична потребност, в крайна сметка ние добавяме NaCl, в много случаи повече отколкото е необходимо. Огромен брой от храните, които се предлагат на пазара, също са осолени обилно. Хлябът от магазина съдържа повече от допустимата дневно количество сол. Биологичната потребност е отстъпила на социалния навик. Изкуственото доставяне на NaCl чрез храната обременява човешкия организъм по много начини. Концентрацията на NaClв кръвната плазма е точно 0.9%. Опитвайки се да добавим сол към тази система кара тялото ни да компенсира, като стимулира жаждата и ни кара да пием повече вода. Резултатът е оток на тъканите и повишаване на теглото. Всъщност наднорменото приемане на сол се оказва една от главните причини и за наднорменото тегло. Солта ускорява сърдечната дейност и повишава кръвното налягане – действа като относително силен стимулант. Променяйки обмяната на веществата на клетъчно ниво, NaCl e виновен не само за заболявания от сърдечно-съдов тип, но и други като остеопороза. По отношение на хляба от магазина – за предпочитане е заместването му със зърнени храни като киноа, ориз, овес, просо. Добра алтернатива представлява диетична калиева сол (66% K). Имайте предвид, че въвеждането на такава сол е противопоказно при остра и хронична бъбречна недостатъчност и въвеждането й в диетата трябва да стане след консултация с лекар. Диетичната сол е с по-добри качества по отношение на запазване на естественатите физиологични процеси и потребности на клегката и с не по-лоши вкусови качества от обикновената сол. Добавя се след като термичната обработка на храната е приключила.